Woudenberg op de tweede plaats in regio Amersfoort en Gelderse Vallei met de bouw van nieuwbouwwoningen

De coalitie in Woudenberg, bestaande uit GemeenteBelangen Woudenberg, de ChristenUnie en de VVD, is verheugd over de nieuwste cijfers m.b.t. de nieuwbouw van woningen. Ondanks veel commentaar van collega politieke partijen, vaak gepaard gaand met gemopper dat er in Woudenberg zo weinig gebeurt op het gebied van woningbouw, is nu aangetoond wat de coalitiepartijen al langer roepen: dat Woudenberg goed scoort in de regio Amersfoort en Gelderse Vallei waar het gaat om het bouwen van nieuwe woningen in ons dorp.

Verhoudingsgewijs werd, binnen de beide regio’s, vorig jaar het meest gebouwd in Woudenberg en Eemnes (Cijfers van het CBS).

Woudenberg realiseerde met 97 nieuwe woningen een groei van 1,9 procent. In 2019 en 2018 presteerde Woudenberg hetzelfde; een duidelijke bevestiging dat het beleid van de coalitie zijn vruchten afwerpt. De gerealiseerde nieuwbouw vergroot ook de mogelijkheden om de doorstroming goed op gang te krijgen. In Eemnes betrokken 79 bewoners een nieuw opgeleverd huis. Het woningaanbod in het dorp steeg er met 2 procent.

De meeste nieuwe huizen werden logischerwijs gerealiseerd in Amersfoort. De stad kreeg er vorig jaar 874 nieuwbouwwoningen bij, een groei van het woningtotaal van 1,3 procent en een verdubbeling van de bouwproductie in 2019. De gewezen groeigemeente Leusden bouwde in het afgelopen jaar 147 nieuwe woningen (1,1 procent groei), Bunschoten 107 (1,3 procent) en Scherpenzeel 58 (1,4). Barneveld deed het als de snelst uitbreidende gemeente iets rustiger met een nieuwbouwproductie van 337 (1,5 procent). In 2019 werden 543 nieuwe huizen opgeleverd.

De coalitiepartijen zijn blij met deze objectieve cijfers van het CBS, maar nog blijer met het daadwerkelijk realiseren van nieuwbouwwoningen voor (toekomstige) Woudenbergers. Met alle ontwikkelingen in Hoevelaar blijft Woudenberg de komende jaren bouwen én groeien. In cijfers kun je niet wonen maar in woningen wel, en gelukkig doet Woudenberg het goed, qua cijfers maar belangrijker nog: in de bouw van nieuwe woningen.

Wilt u het gehele artikel lezen met de cijfers als onderligger, klik dan op deze link: https://nos.nl/regio/utrecht/artikel/91212-hoeveel-nieuwbouwwoningen-kwamen-er-in-jouw-gemeente-bij

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met Peter van Schaik (woordvoeder Wonen GBW via mail p.vanschaik@woudenberg.nl) of Marco van de Hoef (Fractievoorzitter GBW via mail m.vandehoef@woudenberg.nl)