Spreekbuis voor jongeren

Uit: De Woudenberger 24-10-2021, Tekst en foto: Joke van der Heide

Op 16 maart 2022 zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. De politieke partijen in Woudenberg zijn bezig met het benaderen van mensen voor hun kandidatenlijst. Vers van de pers stelt De Woudenberger Bjorn de Jong (32) voor als nieuwkomer op de kandidatenlijst van GBW.

Bjorn is geboren en getogen in Woudenberg. Het dorp waar zijn familie en vrienden wonen en waar hij vanaf zijn vijfde jaar sport bij de Voetbalvereniging Woudenberg. Samen met zijn vrouw Valerie en hun twee maanden oude zoontje woont hij met veel plezier in het dorp.

Als positieve punt noemt hij het mooie, grote buitengebied met veel mogelijkheden voor recreatie en sport. In coronatijd heeft hij dit ervaren doordat hij met vrienden van de voetbal is gaan mountainbiken. Ook het dorpse karakter noemt hij als charme van Woudenberg.

Bagage

Voor het raadswerk neemt Bjorn veel kennis en bagage mee. Na zijn Hbo-opleiding commerciële economie heeft hij een master Strategisch Management gedaan. Daarna heeft hij gewerkt bij Palmbier en Villatent Europe BV, een verhuurder in vakantiewoningen, gevestigd in Renswoude. Sinds vorig jaar werkt hij bij management en consultantbureau Arlande. Voor dit bedrijf heeft hij diverse IT-opdrachten gedaan voor het middelbare beroepsonderwijs en universitair onderwijs, waarbij een belangrijk aandachtspunt privacywetgeving was. Voor zijn komende opdracht werkt hij als projectmanager duurzame mobiliteit bij TNO. “Hier werk ik op het snijvlak van de overheid en het bedrijfsleven. Mijn kennis die ik bij TNO op doe kan ik goed inzetten bij lokale vraagstukken over duurzaamheid, een hot issue als de energierekening en de verkeersproblematiek op de N224.”

Niet aan de zijlijn

Als betrokken Woudenberger heeft hij al eerder laten zien dat hij niet aan de zijlijn wil staan, maar graag iets voor zijn dorp wil doen. Dat heeft hij gedaan toen hij het stokje oppakte om het Nieuwjaarsfeest te organiseren. “Er was een jaar geen feest geweest. Ik merkte het gemis hiervan om mij heen. Het is zo’n mooie traditie dat jong en oud bij elkaar komen om het nieuwe jaar te vieren, dat moest blijven bestaan, vond ik. Ik heb mij hier twee jaar met een fantastische ploeg sterk voor gemaakt. Door de organisatie van het feest kan je als dorp de jongeren iets bieden en het aantrekkelijk houden om in het dorp te wonen”, vertelt hij enthousiast.

Dit jaar ziet hij geen mogelijkheden om het feest te organiseren. “Al in een eerdere bezuinigingsronde heeft de gemeente aangegeven geen budget meer te hebben voor de subsidie. Dan wordt het lastig. De bescheiden entreeprijs moet dan echt omhoog. Daarbij is de onzekerheid of het door kan gaan in verband met corona nog steeds aanwezig en dat risico kan ik niet alleen dragen.”

Onafhankelijk

Als betrokken Woudenberger die niet graag aan de zijlijn staat, maar iets voor zijn dorp wil doen, heeft hij ja gezegd toen hij benaderd werd om op een verkiesbare plaats op de kieslijst van GBW te komen. “Ronald de Snoo, voorzitter van het bestuur van GBW, kwam bij mij op de lijn. Hij vertelde dat GBW graag wil verjongen om een goede mix te hebben van alle leeftijden en achtergronden in de fractie, zodat de kiezers zich goed kunnen identificeren met de lokale fractieleden.”

GBW was altijd al de partij waar Bjorn op stemde. “Het is een onafhankelijke partij met de focus op Woudenberg. Dat heeft mij altijd aangesproken. Ik heb ook persoonlijk een goede aansluiting met mensen die voor GBW actief zijn. ”Hij houdt de politiek landelijk wel bij, maar hij heeft geen passie om actief te worden in de landelijke politiek. Hij wil actief zijn voor zijn eigen dorp en de spreekbuis van de jongeren en jongvolwassenen worden. “Ik kan niet in mijn eentje heel Woudenberg veranderen, maar wel de stem van de jongeren laten horen”, is zijn statement.

Niet half doen 

Voordat hij ja zei, heeft hij eerst contact opgenomen met zijn werkgever. “Ik heb gevraagd of het mogelijk is om tijd vrij te maken voor mijn werk als raadslid. Dit bleek gelukkig mogelijk. Ik wil het raadswerk niet half doen. Ik wil er echt tijd voor vrij maken om het goed op te pakken en mij goed in te lezen. Dat lukt mij gelukkig altijd vrij snel. Ik ben dit gewend bij mijn werk.”

De komende twee weken gaat alles in een stroomversnelling. Bjorn gaat kennis maken met het partijbestuur, het verkiezingsprogramma wordt gepresenteerd aan de GBW-leden en de verkiezingslijst wordt vastgesteld. “Het voordeel van een grote partij als GBW is dat je je goed kunt focussen op een aantal portefeuilles. Ik heb er zin in en vind het een leuke uitdaging.”

Antwoorden op inhoudelijke vragen houdt hij nog even af. “Eerst goed inlezen”, zegt hij lachend. “Ik houd ervan om goed beslagen ten ijs te komen, met onderbouwde argumenten. ”Hij heeft er geen moeite mee om een hard debat te voeren. “Als het op basis van de inhoud is, kan wat mij betreft het debat op het scherpst van de snede worden gevoerd. Daar wordt niemand slechter van.”

Als inwoner en straks spreekbuis van de jongeren wil hij wel een paar punten noemen die wat hem betreft aandacht verdienen. “Ik mis een gezellig dorpsplein met een goed horeca-aanbod. Een plein waar alles samenkomt, waar leeftijdsgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Een horecagelegenheid zoals de Kromme Hoek in Scherpenzeel hebben wij niet in Woudenberg.”

Over dat zelfde dorpscentrum zegt hij dat hij moeite heeft met leegstand in het dorp, zoals bij het Poortplein. Op dit moment loopt het debat over de invulling van het centrum. Dit is wat hem betreft een goed moment om te kijken waar en hoe het dorpscentrum aantrekkelijker kan worden ingericht.

Het woonaanbod is ook een belangrijk punt voor hem, omdat hij als ambitie heeft dat jongeren in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. In zijn vriendenkring heeft de helft een koopwoning. De andere helft zou wel willen, maar op dit moment is het moeilijk om een betaalbare woning te kopen. Lastig is dat er veel mensen vanuit de stad naar Woudenberg komen om er een huis te kopen. “Zij zijn gewend aan de hoge prijzen in de stad en doen een hoger bod. Dat zag ik ook toen ik vorig jaar mijn huis in de verkoop deed. Ik kreeg tien biedingen, waarvan maar twee van mensen uit Woudenberg.”