Nieuwe fractievoorzitter GBW

Zoals bekend heeft Marco van de Hoef al eerder aangegeven om zich na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 niet meer verkiesbaar te stellen voor GBW als raadslid. Ik kan me dat heel goed voorstellen na 4 raadsperiodes van in totaal 16 jaar. Wat mij betreft een gegund afscheid van de Woudenbergse politiek en een verlies voor GBW en de fractie. Ik zit zelf pas in mijn 1e raadsperiode, maar ik heb al wel een goed beeld hoeveel tijd en energie het raadslidmaatschap kost en daarbij ook nog de rol van fractievoorzitter.

Binnen de fractie hebben we uiteraard het aanstaande vertrek van Marco besproken, maar ook het gegeven dat we dus op zoek moeten naar een nieuwe fractievoorzitter. Na de verkiezingen in maart 2022 is het de nieuwe fractie die dan een nieuwe fractievoorzitter kiest.

In juli j.l. heb ik bij Marco aangegeven wel belangstelling te hebben om zijn rol als fractievoorzitter in deze raadsperiode nog over te nemen. Ik ben als één van de weinige raadsleden al gepensioneerd, dus naast mijn andere hobby (racefiets) voldoende tijd om te besteden aan de gemeenteraad en deze nieuwe rol.

Na een aantal gesprekken met Marco en bespreking binnen de fractie, hebben we als fractie besloten dat ik per direct de taken als fractievoorzitter van Marco overneem. Het geeft mij de mogelijkheid om het fractievoorzitterschap te ervaren, te leren en te kijken of het mij en mijn omgeving bevalt. Ook voor de continuïteit in de fractie is dit belangrijk. Marco blijft voor mij als “sidekick” aanwezig en kan mij bij eventuele problemen voorzien van adviezen.

Na deze raadsperiode heb ik dan een goede indruk van het fractievoorzitterschap en kan ik bij de nieuwe fractie aangeven of ik verder zou willen als fractievoorzitter, of juist niet. De komende tijd zal het leren en de nieuwe fractie beslist uiteindelijk.

Ik heb in Marco natuurlijk een moeilijk te evenaren voorbeeld. Je zou zeggen, het kan alleen maar slechter óf beter. Uiteraard is mijn ambitie om het gelijkwaardig of beter te doen. Ik ga het in ieder geval op mijn eigen manier doen en we gaan meemaken hoe dat bij iedereen valt. Ik heb daarbij natuurlijk ook de steun nodig van de fractie. Maar dat gaat ongetwijfeld goed komen. Daar ben ik van overtuigd.

We zijn momenteel druk bezig met het schrijven met ons verkiezingsprogramma voor de periode 2022-2026. Daarover later meer. Rest mij om Marco te bedanken voor zijn inzet in de fractie de afgelopen bijna 16 jaar. Hebben jullie vragen of opmerkingen? Ik ben bereikbaar via het mailadres p.vanschaik@woudenberg.nl

Met politieke groet,

Peter van Schaik
Fractievoorzitter GBW