Iemand die houdt van verandering

Uit: De Woudenberger 16-11-2021, Tekst en foto: Joke van der Heide

Op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De politieke partijen in Woudenberg zijn bezig met het benaderen van mensen voor hun kandidatenlijst. De Woudenberger stelt Jaap Westenberg (63)  voor als de nummer vijf op de lijst van GBW.

Jaap is geboren en getogen in het westen van het land. Zijn ouders kwamen beiden uit Rotterdam. Aangezien er eind jaren vijftig eveneens sprake was van woningnood, zeker in een grote stad als Rotterdam, kwamen zijn ouders in Vlaardingen terecht, waar Jaap geboren is en tot zijn 35ste heeft gewoond.

Sint Maarten

Toen werd hij door zijn werkgever, de Rijksoverheid, uitgezonden naar Sint-Maarten. Samen met zijn vrouw heeft hij hier vier jaar met veel plezier gewoond en gewerkt. “Het is veel minder gejaagd. De mensen staan vrijer in het leven en genieten meer. Een mooie anekdote is dat iemand ook al is het druk zijn auto midden op de weg stopt om een praatje met een tegenligger te maken. Het maakt dan niets uit of dit zorgt voor een file. In Nederland zouden wij direct hard gaan toeteren”, vertelt hij glimlachend. Het bijzondere van Sint-Maarten vindt hij dat het eiland een Frans en Nederlands deel heeft. “Op zondagmorgen even een ontbijt met croissants eten in het Franse deel genoten wij.”

Na vier jaar ging hij samen met zijn vrouw weer terug naar Nederland. Dat is nu meer dan 23 jaar geleden. Hij kreeg een functie in het midden van het land en vond een huis in Woudenberg. “Het wonen in Woudenberg vonden wij meteen heel aangenaam en comfortabel. We leven hier in een prachtige omgeving. Onze dochter is 22 aar geleden in Woudenberg geboren. Grappig is dat Woudenberg qua oppervlakte zelfs groter is dan Sint-Maarten met 34 km2.” Mooi vindt hij dat Woudenberg een actief verenigingsleven heeft. Veel meer dan in een stad. Daarbij zou hij graag zien dat Woudenberg een zelfstandige gemeente blijft.

Tennisvereniging

Zijn maatschappelijke betrokkenheid is groot. Hij is dan ook jarenlang actief geweest voor de tennisvereniging TV ’t Schilt Woudenberg. Eerst vier jaar als jeugdvoorzitter, waardoor hij automatisch ook een functie binnen het bestuur had. Vrij snel daarna werd hij benaderd door een aantal leden om voorzitter te worden van de club, omdat de bestaande voorzitter was opgestapt. Ook deze functie heeft hij vier jaar bekleed. 

“Het was een lastige tijd. Vanwege de financiële crisis kwam er een terugval in het aantal leden. Daar is de club goed uitgekomen, zeker mede door de voorzitters na mij. Mijn opvolger was Karin Schipper, nu raadslid van GBW en zij is weer opgevolgd door de huidige voorzitter Eldert de Weijer. De club bloeit en groeit weer als vanouds. De padelbanen hebben alleen al voor een forse groei van het aantal leden gezorgd. Mede dankzij de gemeente zijn de 1e en 2e padelbaan aangelegd en recent is een 3e padelbaan beschikbaar gekomen.”

Dicht bij burgers

Daarna heeft hij een vrij lange periode zijn carrière voorrang gegeven. Op dit moment werkt hij als manager bij de Rijksoverheid en heeft hij besloten om opnieuw maatschappelijk actief te zijn als kandidaat voor GBW. Op de vraag waarom hij voor deze partij uitkomt, geeft hij aan dat hij al jaren op GBW stemt. “Het is een partij die dicht bij de burgers staat en wil dat Woudenberg van het dorp blijft. Daar hoort integere en transparante politiek bij en dat spreekt mij aan.” 

Vanuit zijn werk neemt hij politieke ervaring mee. “Op Sint Maarten heb ik dicht tegen de politiek aan gewerkt. Het eiland zat toen in een lastige financiële situatie en onder toezicht van het Rijk. Het was in het begin wennen, maar uiteindelijk had ik een goede samenwerking met de lokale politiek. Daar ben ik trots op. In mijn huidige functie heb ik ook contact met landelijke politici. Daarnaast heb ik ervaring met verandermanagement, ICT, ben ik gewend om stukken te lezen en ben ik een verbinder.”

Verandering

Afgelopen week is de verkiezingslijst en het verkiezingsprogramma 2022-2026 van GBW bekend gemaakt. De komende periode gaat Jaap samen met de andere kandidaten zich verdiepen in het verkiezingsprogramma. Dat vier van de vijf leden op de lijst, naast Pieter de Kruif en Peter van Schaik, nieuw zijn, maakt het volgens hem leuk. “Dat we samen starten in een relatief nieuwe omgeving schept een band. We kunnen wel terugvallen op de ervaring van Pieter de Kruif en Peter van Schaik. Ook Sylvia den Herder heeft als raadslid in Leusden de nodige ervaring op gedaan. Ik vind dat de lijst mooi en gelijkmatig is samengesteld.”

Het weet dat het de eerste periode veel lezen en wennen aan elkaar zal zijn. “Dat vind ik leuk. Ik ben iemand die houdt van verandering. In mijn werk verander ik ook iedere vier jaar van baan. Dat houdt je scherp en zo leer je van meerdere vakgebieden iets. Als fiscaal jurist heb ik ook een aantal jaar gewerkt op een ICT-functie.

Klimaat en woningnood

Hij heeft er zin in om zich de komende tijd in maatschappelijke vraagstukken die er voor Woudenberg zijn te verdiepen.” In dit kader noemt hij uitdagingen als de energietransitie. “Uit de klimaatconferentie in Glasgow blijkt de grote zorg van de totale samenleving voor het klimaat. Daar kunnen wij als Woudenberg ook een bijdrage aan leveren.” Hij wil nog niet inhoudelijk op dit en andere dossiers in gaan. Daarvoor wil hij zich eerst verdiepen. Zelf levert hij als inwoner een bijdrage aan het klimaat en duurzaamheid. “Vorig jaar heb ik zonnepanelen geplaatst. Maar het kan ook door kleine dingen zoals goed afval scheiden of je woning isoleren.”

Als andere uitdaging noemt hij de financiële situatie van de gemeente, die door onzekerheid over de uitkering van het Rijk mogelijk nog moeilijker zal worden. Verkeer en veiligheid in de dorpen en het dossier van de woningnood. Bij zijn dochter ziet hij hoe moeilijk het is om aan een huur of koopwoning te komen. “Dit is echt een dossier dat prioriteit heeft. Mooi dat er stappen gezet worden voor woningen voor starters aan de Vermeerlaan. Wat we op dit moment doen is echter nog niet genoeg.”