Vliegroute boven Woudenberg?

Column van Peter van Schaik, fractievoorzitter GemeenteBelangen Woudenberg

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil een vierde (aan)vliegroute voor passagiers- en vrachttoestellen over Gelderland en Utrecht richting Schiphol aan gaan wijzen.

Het ministerie meent dat vanwege het drukke luchtruim boven Nederland het nodig is om een nieuwe indeling te maken. De oefengebieden voor Defensie worden gecentreerd in het Noorden, en het idee is om passagiers en vrachtvliegtuigen minder om te laten vliegen. Dat zou de uitstoot van schadelijke stoffen moeten verminderen en brandstof moeten besparen.

Over de exacte vliegroute blijft het ministerie nog vaag. De verwachting is dat in 2025/2026 de nieuwe route gepubliceerd zal worden.

Er is een actiegroep die een kaartje heeft gemaakt van een mogelijke route. Zij gaan uit van een denkbeeldig punt in de lucht ergens rond Rhenen of Scherpenzeel, om vervolgens over de Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg via Zeist, of Bilthoven, naar Schiphol te vliegen. Of het klopt om een rechte liniaal over de plattegrond van Nederland als uitgangspunt te nemen is nog maar de vraag, want er zijn ook speculaties over een knik in de vliegroute.

Het zou dus kunnen dat er een “snelweg”  boven de provincie Utrecht komt, waar naar verwachting 120 vliegtuigen per dag over komen vliegen. Elke 7-8 minuten een vliegtuig. De vlieghoogte zal circa 2100-2300 meter bedragen.

Bewoners op en naast de vliegroute zullen last krijgen van deze extra vliegtuigen. Aan ieder naderingspunt is een ovaalvormig wachtgebied verbonden. Hier zal rondjes worden gevlogen als Schiphol te druk is,  of als er problemen zijn.

We lopen het risico dat we méér hinder krijgen, qua geluid en qua uitstoot van kankerverwekkende stoffen, CO2, stikstofverbindingen en andere broeikasgassen. Ook voor de kwetsbare natuur in onze omgeving, waar de vliegtuigen over zullen vliegen, is dit schadelijk.

Het is de bedoeling dat het ontwerp van de vliegroute dit jaar start. Er gaat nog beperkte participatie in deelprojecten plaatsvinden.. Onduidelijk is,  waar het stijgende verkeer gaat vliegen. Ook hier wil men gaan werken met vaste routes.

Er zijn al een aantal actiegroepen opgericht die druk doende zijn om dit onder de aandacht te brengen.

 Volgens RTV-Utrecht is de provincie Utrecht fel tegen de vierde aanvliegroute. In maart 2021 diende de provincie samen met de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Ronde Venen, Eemnes, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woerden en Woudenberg een zienswijze in. Daarbij pleiten ze voor een vlieghoogte van 3000 meter, en het in acht nemen van kwetsbare natuurgebieden.

Zie voor meer informatie onder andere de website van RTV Utrecht: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3544204/ruim-14000-handtekeningen-ingezameld-tegen-vliegroute-over-provincie

Als GBW blijven wij alert op de ontwikkelingen.  We houden Woudenberg op de “ hoogte” .

 

Peter van Schaik

Fractievoorzitter GemeenteBelangen Woudenberg